DÝŇOVÁ POLÉVKA:
1,5 kg dýně ( dužina, bez jader a svrchní šlupky ), 300 g cibule, 300 g celeru, 2 větší mrkve, 1 zarovnaná lžička drceného kmínu, 1 plná lžička tymiánu, 0,5 lžičky chilli )dle chuti), špetka mletého pepře, 5ks bobkový list, kostka zeleninového bujonu, sůl, citron na dochucení, zakysaná smetana na hotovou polévku.
POSTUP PŘÍPRAVY:
Dýni, cibuli, celer a mrkev nakrájíte nadrobno a osmahnete na olivovém oleji. Poté podlejete vodou, přidáte chilli, kmín, tymián, pepř, bobkový list, bujon a dusíte asi 35 minut. Pak vyndáte bobkový list a rozmixujete. Konzistence musí být krémová. Pokud je příliš hustá, zředíte vodou. Dochutíte ještě chilli, pokud málo pálí, osolíte a dokyselíte citronem. Dáte do misek a přidáte lžíci zakysané smetany.
Soubor ke stažení: RECEPTY Z DÝNÍ-polévka
DÝŇOVÁ MARMELÁDA:
3 kg dýně ( dužina, bez jader a svrchní šlupky ), 2 kg cukru, 3-4 ks citrónů, rum, skořice, můžeme přidat pektogel pro jemnější konzistenci.
POSTUP PŘÍPRAVY:
Žlutomasé dýně oloupáme, vyjmeme měkkou dužinu s jádry a tuhou dužinu nakrájíme na kostky. Naskládáme je do kameninové nádoby a prosypeme předepsaným množstvím cukru, do druhého dne necháme odležet. Přidáme šťávu ze tří (čtyř) citrónů, vše uvedeme do varu a vaříme asi 30 minut, před koncem přilijeme trochu rumu. Horký džem plníme do sklenic, ty důkladně uzavřeme a sterilujeme cca 20 minut při teplotě 95 °C.
Soubor ke stažení: RECEPTY Z DÝNÍ-marmeláda
DÝŇOVÝ DŽUS
2 – 2,5kg dýně (oloupané, bez jader) nakrájet na kostky
2 – 3 pomeranče i s kůrou
2,5 litru vody
5 dkg kyseliny citrónové
POSTUP PŘÍPRAVY:
Uvařit, rozmixovat, přecedit přes cedník a přidat 1,25 – 1,5kg cukru. Vzniklou kaši dáme do sklenic a sterilujeme. Ředíme při podávání. Toto množství vystačí na 10litrů džusu.
Soubor ke stažení: RECEPTY Z DÝNÍ-džus
Odkazy jak to vaří jinde. Recepty.cz Dýňový svět.
Zajímavé odkazy na recepty z dýní a stránky o dýních:
Labužník.cz - recepty z dýně
Recepty z dýní - Dýňový svět
Vaření.cz - recepty z dýně
Deset nejlepších receptů z dýní podle E15