Výskyt housenek zavíječe zimostrázového



Aktuálně: Výskyt housenek zavíječe zimostrázového

 

Tento týden byl potvrzen hojný výskyt housenek zavíječe zimostrázového na buxusech. Apelujeme na všechny majitele těchto stálezelených okrasných keřů, aby velmi důkladně a pravidelně kontrolovali keře.

Zavíječ zimostrázový, škůdce původem z Asie, sužuje ČR několik posledních let. V minulém roce byl jeho stav v některých částech republiky téměř kalamitní. Tento škůdce má u nás 2-3 generace, přezimující generace se objevuje od poloviny měsíce března. V tuto dobu jsou housenky velké cca 0,5 cm a pokud je člověk přímo nehledá, nevšimne si jich.

Při prvním výskytu housenek je třeba provést ihned postřik. Obecně platí – čím menší vývojové stádium housenky, tím rychlejší a lepší účinek postřiku. Postřik lze provést standartním insekticidem, nebo můžeme doporučit i přírodní cestu s obsahem bakterie, která napadá trávicí trakt housenky.

Doporučujeme nepodcenit zásah proti této přezimující generaci housenek, výrazně tím omezíte sílu další generace tohoto škůdce, která se vyskytuje na přelomu května/června.

V případě dotazů ohledně tohoto škůdce nás neváhejte kontaktovat:

Tel: 466 616 193

Jak tento škůdce aktuálně vypadá? Viz fotografie níže:

zavíječ zimostrázový.png

hladová housenka

buxus 2.png

buxus 3.png

buxus 1.png


19. 3. Josef

Zítra: Světlana

Návštěvnost stránek

658401
zapati[3].gif